1.
Päivä vain ja hetki kerrallansa,
siitä lohdutuksen aina saan.
Mitä päivä tuokin tullessansa,
Isä hoitaa lasta armollaan.
Kädessään hän joka päivä kantaa,
tietää kaiken, mitä tarvitsen,
päivän kuormat, levon hetket antaa,
murheen niin kuin ilon seesteisen.
2.
Joka hetki hän on lähelläni,
joka aamu antaa armonsa.
Herran huomaan uskon elämäni,
hän suo voimansa ja neuvonsa.
Surut, huolet eivät liikaa paina,
ne hän ottaa itse kantaakseen.
”Niin kuin päiväs, niin on voimas aina.”
Tähän turvaan yhä uudelleen.
3.
Kiitos, Herra, lupauksestasi,
siinä annat minun levätä!
Kiitos olkoon lohdutuksestasi,
annat voimaa sanan lähteestä!
Suo mun ottaa isänkädestäsi
päivä vain ja hetki kerrallaan,
kunnes johdat minut kädelläsi
riemun maahan, päivään kirkkaimpaan.
Lisää suosikkeihin
Kuuntele virsi
Laulettu 1. säkeistö
Inka Kinnunen ja Tommi Niskala (laulu), Teija Tuukkanen (piano)
Sävelmä
Säestys
Lina Sandell 1865. Suom. Rauhansäveliä 1894. Uud. Julius Engström 1900, Anna-Maija Raittila 1977, Niilo Rauhala virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Oscar Ahnfelt 1872.
Lina Sandell (1832-1903) julkaisi tämän laulun ensi kerran vuoden 1866 Korsblomman-kalenterissa. Silloin se liittyi kirjoitukseen, jonka otsikkona oli "Tärkeä oppi". Sandell kertoi siinä pienen tarinan vanhasta seinäkellosta, joka lakkasi käymästä. Kellotaulu ryhtyi selvittämään vikaa. Syypääksi osoittautui heiluri, joka oli laskenut, että sen piti vuorokaudessa heilahtaa edestakaisin 86 400 kertaa. Ja tätä jatkuisi viikosta viikkoon, vuodesta toiseen, loputtomiin – työmäärän suuruus lamaannutti heilurin, ja se teki lakon.
Kellotaulu ehdotti nyt, että heiluri kokeeksi heilahtaisi edestakaisin kuusi kertaa. Näin tapahtui, mutta heiluri selitti: "Eivät nämä kuusi kertaa tunnu raskaalta, mutta minunhan on työskenneltävä kuusi kertaa miljoonia kertoja." Kellotaulu huomautti nyt, että heiluria huoletti vain työn ajatteleminen, ei työ sinänsä. "Vaikka voitkin jonakin hetkenä ajatella niitä miljoonia heilahduksia, jotka sinun on tehtävä, sinulta ei kuitenkaan vaadita kuin yksi heilahdus kerrallaan."
Soveltaessaan tätä kertomusta Lina Sandell viittasi Raamatun sanaan: "Niin kuin sinun päiväsi, niin olkoon sinun voimasikin" (5. Moos. 33:25, vanha käännös). Virren varsinaisena taustana oleva "tärkeä oppi" sisältyy Jeesuksen vuorisaarnassaan antamaan neuvoon: "Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet" (Matt. 6:34).
Virren on säveltänyt laulajaevankelista, ”evankelinen trubaduuri” Oscar Ahnfelt (1813-1882), jonka julkaisemalla hengellisten laulujen kokoelmalla (12 vihkoa) on ollut suuri merkitys Ruotsissa. Ahnfeltin ja Lina Sandellin yhteistyöstä on virsikirjassamme toinenkin näyte, aamuvirsi 547 ”Joka aamu on armo uus”.
Tauno Väinölä
Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.