1.
Oi Jeesus Kristus, Herramme,
hallitset kunniassa.
Kun astuit Isän rinnalle,
sait vallan maailmassa.
Taas olet meitä lähellä,
kun nimessäsi pyhässä
sanaasi kuulla saamme.
3.
Tiedäthän, kuinka uskossa
olemme heikot vielä
ja hitaat rakkaudessa
ja lankeamme tiellä.
Siis Henki armon, totuuden
ja rakkauden, vahvuuden
suo meille, Herra Jeesus.
4.
Murheissa meitä lohduta,
suo armopäivän paistaa.
Taas anna Hengen iloa
yhdessä meidän maistaa.
Näin yksi sydän meihin luo
ja Hengen yhteyttä suo
ja vyötä rauhan vyöllä.
5.
Henkesi armokasteella,
oi Jeesus, meitä kasta.
Elämän uuden virtoja
vuodata taivahasta.
Sanasi ovi aukaise
ja anna sanan saarnalle
nyt Pyhän Hengen voima.
6.
Tuo meidät armon sanalla
sinua lähemmäksi.
Kosketa kuuron korvia,
tee kuollut eläväksi.
Oi Jeesus, itse elämä,
sanasi kallis, väkevä
säilytä keskellämme.
Lisää suosikkeihin
Kuuntele virsi
Laulettu 1. säkeistö
CC Freian laulajia, Teija Tuukkanen (piano)
Sävelmä
Säestys
Fredrik Gabriel Hedberg 1846. Suom. Antti Räty 1853, uud. Johan August Gottlieb Hymander 1875. Virsikirjaan 1938. | Sävelmä: Toisinto Sortavalasta.
Evankelisen liikkeen hengellinen isä Fredrik Gabriel Hedberg (1811-1893) tunnetaan virsirunoilijanakin. Hänen tekstejään on virsikirjassa kaksi, Siionin kanteleessa viisitoista. Hedbergin laulut syntyivät hetken innostuksesta, ja monen tarkka syntyaika tiedetään. Niinpä virsi Oi Jeesus Kristus, Herramme (123) on kirjoitettu helluntain alusviikolla 27.5.1846 Pöytyällä, missä Hedberg silloin oli pitäjänapulaisena. Virren otsikoksi hän kirjoitti "Rukous Hengen lahjasta".
Herännäisyyden ja evankelisen liikkeen välirikko oli vastikään tapahtunut. Elettiin kiihkeän kiistelyn aikaa. Virren rukous uudesta lähentymisestä oli mitä ajankohtaisin: "Näin yksi sydän meihin luo / ja Hengen yhteyttä suo / ja vyötä rauhan vyöllä."
Tämän rukousvirren koko sisältö liittyy helluntain teemoihin: Pyhän Hengen ominaisuuksiin, lahjoihin ja vaikutukseen. Hän on Lohduttaja, jonka Jeesus lupasi lähettää. Hän on armon, totuuden, rakkauden ja vahvuuden Henki. Hänestä vuotavat uuden elämän virrat, ja sanan saarnalle hän antaa voiman.
Virressä oli alkuaan kymmenen säkeistöä. Ne kaikki otettiin Siionin kanteleeseen 1875. Virsikirjaan Oi Jeesus Kristus, Herramme tuli 1938 viiteen säkeistöön tiivistettynä. Kun Siionin kannel puolestaan uudistettiin 1967, ne viisi säkeistöä otettiin virsikirjan mukaisina, mutta niihin lisättiin kaksi virsikirjaan kuulumatonta säkeistöä. Virsikirjan uudistuksessa 1986 virsi taas sai nykyisen kuudennen säkeistönsä, joka ei suoranaisesti perustu Hedbergin alkuperäistekstiin.
Siionin kannel on jälleen (1999) uudistettu. Nyt siinä on tämän laulun kohdalla luovuttu yhteydestä virsikirjaan ja laulu (SK 157) on Johanna Ailion uutena suomennoksena (Hedberg kirjoitti virtensä ruotsiksi). Laulukirjan esipuheesta löytyy selitys: lauluja on muokattu alkutekstin perusteella, "myöhemmin tulleita ajatuksia karsien".
Sävelmä on kansantoisinto Sortavalasta; sen juurisävelmä on koraali 63 "Oi rakkain Jeesukseni"
Tauno Väinölä
Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.